• Kraamcadeautjes

  Vorige week vroeg mijn dochter me of ik een kraamcadeautje kon maken voor een jongetje met het mooie dinostofje dat ik eerder dit jaar voor haar heb gekocht.  Vorige maand had ik zelf een cadeautje nodig en ik had slabbetjes gemaakt, ook voor een jongetje.

  2013-10-23.jpg

   

  Zelf ben ik al lang 'uit de pampers' maar ik wilde nu toch we eens weten wat 'in' is voor babies tegenwoordig. Gelukkig hebben we nu GOOGLE.  Ik tik een paar trefwoorden in zoals : pampertasje, of in het engels diaper clutch + handeiding of tutorial en in de afbeeldingen krijg je heel wat ideetjes te zien. Deze zakjes lijken me leuk om te maken en nuttig in gebruik , dus ik ga aan de slag met de dinostof. Mijn zakje bestaat uit 2 lappen van 30 cm op 62 cm en een omslag van 12 cm. Om het wat volume te geven heb ik er volumevlies tussen gestoken.  de sluiting heb ik afgewerkt met een paspelband en een gele drukknop. en om het helemaal te personaliseren heb ik de naam van het jongetje op de flap geborduurd.

  2013-10-232.jpg

  aangezien ik geen pampers in huis heb vul ik het tasje aan de ene kant met vochtige doekjes en aan de andere kant met een doosje met wegwerpzakjes voor luiers.

  2013-10-231.jpg

  Wil je deze cadeautjes graag zelf maken en heb je hulp nodig, kom dan naar één van de 'open ateliers' op woensdagvoormiddag (voor info : zie linker kolom) .

  Op woensdag 13 november gaan we in het open atelier slabbetjes maken. Hierbij leren we hoe we op een eenvoudige manier een biaisband kunnen stikken.

 • Rechthoeken worden vierkanten

   

  Ook in Mechelen is het workshopseizoen terug van start gegaan. Gisteren was het een workshop patchwork.  De cursisten hadden thuis al heel wat voorbereidend werk gedaan : stof kiezen en in banen snijden. ze konden dus onmiddellijk aan de slag!  Stikken, snijden, opnieuw stikken, enfin, jullie kennen dat wel Lachen

  2013-10-20.jpg

   Het ging zo goed vooruit dat er tegen de middag al 14 blokken (van de 20 ) volledig klaar waren en de laatste zes waren al in wording. Na de middagpauze was er nog wat werk aan de laatste blokken en dan puzzelen maar om een mooi geheel te krijgen. 

  2013-10-201.jpg

  Na enig heen en weer geschuif met de blokken en na onderling overleg kan ik jullie hieronder het uiteindelijke resultaat tonen.

  IMG_1821.JPG

  IMG_1822.JPG

   IMG_1823.JPG

   

  Deze quilts zijn uiteraard nog niet klaar : er moet nog een boord rond komen en gequilt worden. De afgewerkte quilts krijg ik in een volgende les zeker en vast te zien !

 • Demo Edingen (3)

   

  Vandaag het laatste deel van de demo : ‘het dronkemanspad’. Ik geef jullie de afmetingen van de blokken in mijn voorbeeld : Vierkanten van 23 cm, Cirkels van stof met een diameter van 16 cm, Cirkels van karton met een diameter van 14 cm (snij voldoende kartonnetjes, dit werkt sneller).

  Indien je blokken van een andere maat wilt maken dan kun je volgende formule toepassen :

  De diameter van de cirkel = 2/3 van de breedte van het vierkant.

  Aujourd’hui nous voici venu à la dernière partie de la démo sur la découpe des cercles : le chemin de l’ivrogne.  Je vous donne les mesures de mes blocs dans l’exemple des photos (adaptez selon vos envies) : carrés de 23 cm, cercles en tissu avec un diamètre de 16 cm, cercles en carton d’un diamètre de 14cm (coupez plusieurs exemplaires en carton pour aller plus vite)

  Utilisez la formule ci-après pour adapter les blocs vers une autre taille : diamètre du cercle = 2/3 d’un côté du carré.

  1-IMG_1798.JPG

   

  Stik met de grootste steek van je naaimachine een driegdraad rondom de cirkel, trek deze draad goed aan, strijk de cirkel en haal het karton er uit (de draad mag blijven zitten).

  Stik de cirkel op het vierkant. Zorg ervoor dat het midden van de cirkel mooi overeenkomt met het midden van het vierkant. In mijn voorbeeld heb ik een gewone steek gebruikt, maar probeer het ook eens met een siersteek.

  Cousez avec un grand point tout autour du cercle (ou faufilez à la main), placez le carton au milieu du cercle, tirez le fil pour resserrer autour du carton, repassez bien et enlevez le carton (le fil peut rester)

  Cousez le cercle sur le carré, côté envers du cercle sur le bon côté du carré, et bien placé au milieu. Un point de couture normal convient tout autour, mais essayez aussi des points broderies de votre machine.

  1-2013-10-13.jpg

  Knip aan de achterkant de overtollige stof weg; Blijf hiervoor ongeveer 1 cm van de stiknaad. Gooi  de bekomen cirkel niet weg : dit kan dienen voor een later project.Keer de lap om en snij het in 4 gelijke vierkanten. Inderdaad : je hebt in geen tijd 4 vierkanten gemaakt  LachenMaak voldoende blokken en zorg voor veel variatie in de kleuren en dan puzelen maar!!!!

  Découpez le tissu en surplus à l’arrière; restez à 1 cm de la couture. Gardez cette découpe pour un autre projet, ne le jetez surtout pas !Tournez avec le bon côté vers vous sur votre tapis de coupe et découpez en 4 carrés égaux. Voilà en un rien de temps 4 blocs de fait    Lachen

  Il n’y a plus qu’à en faire plusieurs, différents en couleurs et puis … jouez et rassemblez !!!

  1-2013-10-131.jpg

  Ziezo, dit was het dan wat de demo van Edingen betreft.  Indien jullie nog vragen hebben, aarzel niet om mij te contacteren.

  Bij deze wil ik ook Viviane bedanken die alle vertalingen naar het Frans heeft gedaan voor mij.

  Een verslag van de tentoonstelling heb ik niet gemaakt; Hiervoor kan je terecht op de blog van Viviane (klik hier) die een mooi overzicht heeft gemaakt.

  Voici donc ce que j’avais préparé comme démonstration à Enghien lors du Patchwork Happening National. Vous avez encore des questions ? N’hésitez pas, contactez-moi !

  Je n’ai pas fait de reportage sur l’exposition. Allez voir chez Viviane (cliquez ici) qui vous montre un aperçu et allez aussi sur le site belgiumquilt.be (rubrique photos) pour voir les dix préférés du public.

  Merci Viviane pour la traduction dans la langue de Molière Knipogen